Peak of Eternal Light

Een VR-beleving die zich afspeelt in een toekomstige nederzetting op de maan.

We naderen het tijdperk van ruimtekolonisatie en (exploitatie. Het Maandorp -waar robot en mens samenwerken) wordt voorgesteld als een mogelijke stap in het verkennen van het heelal. Deze experience speelt zich daarom af op de rand van de Shackleton, een gigantische inslagkrater die zich precies op de zuidpool van de Maan bevindt.

Shakleton heeft een diameter van 21 km en is ruim 4200m diep. Deze indrukwekkende locatie biedt goede condities voor een toekomstige buitenpost. Terwijl sommige van zijn pieken bijna continu zonlicht ontvangen, kan het binnenste (een van de koudste en donkerste plekken in het Zonnestelsel) ijs hebben opgevangen, de sleutel tot een zelfvoorzienende maannederzetting.

De Maantempel dient sociale, culturele en spirituele doeleinden en zal worden gebouwd door het 3D printen van maanregolieten. Dit materiaal en de techniek leiden waarschijnlijk tot ‘zachte’ structuren, vergelijkbaar met traditionele Adobearchitectuur. Hierdoor wordt de kunstenaar de richting van primitieve beschavingen opgestuurd.

Het gebruik van realtime tools maakt het mogelijk om content te creëren en wijzigen naarmate het project evolueert. Het gemak waarmee nieuw materiaal kan worden geproduceerd maakt het eenvoudig de inhoud te delen tijdens tentoonstellingen, via print, sociale media en andere platforms.

  • Door de centrale opening kijkt een vloeibare spiegeltelescoop naar de oudste en verste objecten in het universum. © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

    Door de centrale opening kijkt een vloeibare spiegeltelescoop naar de oudste en verste objecten in het universum. © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

  • Hoofdingang van de Tempel met aan de horizon de Aarde die opkomt. © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

    Hoofdingang van de Tempel met aan de horizon de Aarde die opkomt. © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

  • Bovenaanzicht van het interieur van de koepel © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

    Bovenaanzicht van het interieur van de koepel © Jorge Mañes Rubio / DITISHOE

Over de totstandkoming

Peak of Eternal light is een doorlopend project van Jorge Mañes Rubio  , Artist in Residence bij het European Space Agency, in samenwerking met DITISHOE. Hij studeerde in 2010 af aan the Royal College of Art in London, is sinds 2014 TED Fellow en ontving de S&R Foundation Washington Award.
Zijn werk behandelt universele thema’s vanuit een ander perspectief en beweegt zich in het grensgebied van Wetenschap, Sociologie, Politiek en Milieu. Zijn uitgebreide portfolio vind je op;
seethisway.

Jorge Mañes Rubio. SEETHISWAY
Click to visit his portfolio
Photo by Bret Hartman.

Javier Martinez Avila stond in 2016 aan de wieg van DITISHOE. Hij studeerde architectuur aan de Technische Universiteit van Navarra waar hij ook lesgaf in visuele storytelling voor architectuur. Zijn ervaring in Nederland begon in 2010 met een stage voor Ruimte en Duurzaamheid binnen de Gemeente Amsterdam en werd voortgezet bij architectuurbureau SeARCH in 2014. Inmiddels werkt hij sinds 2018 voor Witteveen en Bos als Unity Developer en Architect. Linkedin.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!